How to switch graphics between Nvidia & Intel
Menu

digit

 

Results 1 to 7 of 7

Thread: How to switch graphics between Nvidia & Intel

  1. #1
    Right Off the Assembly Line
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    BBSR, Orissa
    Posts
    34

    Default How to switch graphics between Nvidia & Intel

    I just recently bought a ASUS A53SV-SX240R Laptop
    Core i5,6GB RAM,500 GB HDD,Nvidia GT540M 2GB graphics,Windows 7 HB)

    It has both Intel HD graphics & Nvidia Grphics drivers installed.
    When I go to Screen Resolution>Advanced settings>Adapter tab...It shows
    Total Graphics Memory: 1694 MB
    Dediacted graphics Memory :64 MB
    I dont know how to switch graphics betwn integrated intel HD & Nvidia 540M.
    Please help me.....
    Last edited by binay00713; 14-05-2011 at 03:05 PM.
    Popular Gadget Deals

  2. #2
    Human Spambot saswat23's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Bhubaneswar
    Posts
    3,166

    Default Re: How to switch graphics between Nvidia & Intel

    As a Graphics Card is installed, so you are most probably running ur system on nVIDIA's graphics. So, there is no point in switching. IMO switching of Graphics is not possible probably.
    Intel's HD Graphics will only work if the GPU is taken out of the lappy, and one will never do that unless the GPU goes bad.
    How much did the lappy cost you BTW..??

    From which shop did you buy..?? One of my friends is also looking for new i5 lappy. So, your info would probably help.
    => i5-2400 | P8H77-M PRO | WDC Blue 500GB | Corsair Vengeance 4GB DDR3 | Asus 24x ODD | FSP APN 700 (80+) | ZOTAC GTX-650Ti Boost 2GB | Zeb. Aviator | DELL IN2020M HD | MS Desktop 500 | V-GUARD 600VA |
    => Creative A35 | Intex IT-1825 | SoundMagic ES-18 |
    => Logitech M185 | iBall Claro CTV27 | RICOH SP100 Mono Laser | WD Passport Ultra |
    http://saswat23.blogspot.in

  3. #3
    Right Off the Assembly Line
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    BBSR, Orissa
    Posts
    34

    Default Re: How to switch graphics between Nvidia & Intel

    Quote Originally Posted by saswat23 View Post
    As a Graphics Card is installed, so you are most probably running ur system on nVIDIA's graphics. So, there is no point in switching. IMO switching of Graphics is not possible probably.
    Intel's HD Graphics will only work if the GPU is taken out of the lappy, and one will never do that unless the GPU goes bad.
    NO,this laptop has both nvidia & intel integrated graphics installed...like acer 4820tg
    you can switch betwn these two graphics wid the help of nvidia optimus technology....
    bt i dnt knw how??

    Quote Originally Posted by saswat23 View Post
    From which shop did you buy..?? One of my friends is also looking for new i5 lappy. So, your info would probably help.
    i bought it frm MS asirbad,Sahid nagar,If u want to buy it frm bhubaneswar
    then i think u hav to wait a few days...coz mine was the last piece..

    Contact Asus sales partner --Ritesh(9337524105)..
    tell him my name (binay ku singh)

  4. #4
    iDota Sarath's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Bangalore, Visakhapatnam, Abu Dhabi
    Posts
    2,853

    Default Re: How to switch graphics between Nvidia & Intel

    I wanted to know the same thing. I read the new nVidia optimus technology lets you switch between dedicated and intergrated gfx without the need for reboot.

    >Are you sure you have one with nVidia optimus technology? If so shouldnt you just find it in the controls in the tab.

    I personally have Ati so i cant give you the name but there should be something akin to what the "Catalyst Control Center"is for Ati(AMD) in nVidia also.

    Not from control panel. Check the bottom tab near the clock you should find something by nvidia or simply type in search and find it.
    [CENTER][URL="http://goo.gl/D2Cb3"][SIGPIC][/SIGPIC]™[/URL][SPOILER][URL="http://goo.gl/35yYT"]◊ Online Shopping guide[/URL] ◊ [URL="http://goo.gl/3hyiq"][B]PS3™ master guide[/B][/URL] ◊ [URL="http://goo.gl/K4qhr"]PS3™ vs PC ◊[/URL]
    [I][FONT="Century Gothic"]Gaming[/FONT]:[/I]♦ PS3 ♣ [URL="http://goo.gl/RvcEN"]i5|HD6970 :hyper:Gaming RIG [/URL] | [URL="goo.gl/G4RJB"]Dell U2311H review[/URL] ♠ :apple: iΡod & iPhone 4 ♥ [URL="http://goo.gl/TIL4i"]Xperia™ Arc review[/URL]
    [FONT="Century Gothic"][I]Audio gear:[/I] [/FONT][URL="goo.gl/oEEVv"]Logitech Z623[/URL] | [URL="http://goo.gl/Ju1Bu"]Klipsch X10 :wub: [/URL] | Siberia V1 | M1 | M2 | CX180[/CENTER][/SPOILER]

  5. #5
    Broken In
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    145

    Default Re: How to switch graphics between Nvidia & Intel

    i thought the optimus tech switches between the gfx cards automatically...

  6. #6
    In The Zone unni's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Thiruvananthapuram (Now in Bengaluru)
    Posts
    386

    Default Re: How to switch graphics between Nvidia & Intel

    Quote Originally Posted by saswat23 View Post
    Intel's HD Graphics will only work if the GPU is taken out of the lappy, and one will never do that unless the GPU goes bad.
    Offtopic:
    Sorry to put this here. My friends HP laptop shutsdown within 5 mins. Service center guy said its due to the nVidia graphics card. So will it be possible to disable or remove it so that he can use the Intel one (if there is any)?

  7. #7
    Wise Old Owl marvelousprashant's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Allhababd
    Posts
    1,212

    Default Re: How to switch graphics between Nvidia & Intel

    Nvidia 540M uses Optimus technology that switches between dedicated and integrated graphics automatically. When you are playing games the Nvidia card is used automatically. If you are having problems just update the drivers

    Quote Originally Posted by unni View Post
    Offtopic:
    Sorry to put this here. My friends HP laptop shutsdown within 5 mins. Service center guy said its due to the nVidia graphics card. So will it be possible to disable or remove it so that he can use the Intel one (if there is any)?
    Intel HD graphics come only with the core i series processors. If laptop is shutting down then try cleaning the air vents and using the laptop in cool environment. A cooling pad would be best

Similar Threads

  1. switch bet. intel hd and amd radeon graphics??
    By rabjabber in forum Laptops and Netbooks
    Replies: 6
    Last Post: 30-07-2012, 09:01 PM
  2. Intel pentium D 2.8GHz and NVIDIA FX5500 256MB AGP graphics card
    By happy17292 in forum Completed/Closed Deals
    Replies: 7
    Last Post: 23-07-2012, 08:41 PM
  3. Intel considered buying graphics heavyweights Nvidia, ATI
    By Gigacore in forum Technology News
    Replies: 8
    Last Post: 08-11-2007, 07:05 PM
  4. Intel GMA X3000 vs nVIDIA GeForce 6150 onboard graphics
    By sachin46 in forum Graphic cards
    Replies: 5
    Last Post: 04-09-2006, 09:36 AM
  5. Nvidia Still Graphics-Chip King Intel, ATI Dominate Chipsets
    By ssdivisiongermany1933 in forum Technology News
    Replies: 1
    Last Post: 20-05-2006, 07:28 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •